Események

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Kapcsolataink

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a terv szerint vizsgálja meg mindazon szervezetek gazdálkodását, melyek állami forrásokat kapnak munkájuk végzéséhez. A Mérnöki Kamarák 2015. óta részesülnek ilyen központi, esetünkben Miniszterelnökségtől kapott támogatásban.

A vizsgálat a 2015-18 időszakra terjedt ki. Ez a területi kamaráknál kezdetben egységesen 5 millió Ft/év volt. Miután ezek a kamarák államtól átvett feladatokat oldanak meg, ezért került sor erre az utóbbi években. A támogatások igénylését kellően meg kellett alapozni, megjelölve a felhasználás célját és ütemezését. Az egyes évek zárásaként beszámolót kellett készíteni a végrehajtott feladatról, a pénzeszközök felhasználásáról. Ezeket minden szükséges számviteli bizonylattal együtt a Támogató felkérésére egy független könyvvizsgáló részletesen elemezte, és csak a hibátlan, azaz gyakran a javított beszámoló fogadta csak el.

Amikor az ÁSZ vizsgálat megkezdődött, nagyrészt ugyanezeket a dokumentumokat kellett feléjük is benyújtani, kiegészítve a számviteli tevékenységünket támogató szabályzatokkal. A vizsgálat semmilyen pénzügyi-számviteli hibát nem talált anyagainkban, viszont voltak észrevételeik az egyes szabályzatok hiányára, illetve a meglévők tartalmára vonatkozóan. Ezek döntően igen kis munkával pótolható feladatot jelentettek, és ezeket a vizsgálat során meg is küldtük az ÁSZ felé. Igazából egy olyan kérdés volt, melyben talán felfogási különbségről beszélhetünk, ez a tagdíj-elmaradások kezelésére vonatkozott. A vizsgáló a kintlévőségek nyilvántartását kereste. A kamara nem ad ki előre átutalásos számlát a tagjai felé, hanem azok befizetési után számlázza le azokat. Így kintlévőség nem is keletkezhet. Igaz, ugyanakkor minden évben van néhány Kolléga, aki elmarad a díjak befizetésével. Sajnos egy jogszabályi értelmezés miatt a kamarai tagok az elmaradt befizetés miatt csak akkor kérhetők számon, ha az elmaradás meghaladja az 1 éves időtartamot. Ilyenkor a jogszabályi feltételek alapján megtörténik a felszólítás, majd a törvényes határidő után, ha addig sem teljesítik a kötelezettségüket, töröljük Őket a tagnyilvántartásból.

És itt van még egy félreértés a vizsgáló és a vizsgált között, mert mi ezt eddig nem egy önálló táblázatban tartottuk nyilván, hanem egy annál sokkal korszerűbb és megbízhatóbb, az országosan egységesen működő un. Integrált Informatikai Rendszerben (IIR). Ebből naprakészen tudható a befizetés vagy elmaradás ténye, és még igen sok egyéb fontos információ is.

Összességében elmondhatjuk, mind a könyvvizsgálói, mind az ÁSZ vizsgálat hasznos volt, így most már minden szükséges szabályzat rendelkezésünkre áll a következő évek munkájához. A legfontosabb ugyanakkor, hogy pénzügyi szabálytalanságot nem találtak a Kamaránknál.

[Vissza]

Újság

Események

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Kapcsolataink

 

Segédprogramok